sobota, 31 marca 2012

O kaszy jaglanej

Pyszna i zdrowa Kasza jaglana.. :)

 




Zawartość głównych składników odżywczych kaszy jaglanej jest zbliżona do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, z wyjątkiem błonnika, którego w kaszy jęczmiennej jest znacznie mniej niż w innych kaszach. Jest dobrym składnikiem energetycznym (320 – 340 kcal/100 g), głównym składnikiem energetycznym jest skrobia, jej zawartość w kaszy wynosi około 65%. Skrobia jest znacznie delikatniejsza niż w kaszy jęczmiennej i pszennej. 

Kasza jaglana zawiera około 10 – 11% białka (mniej niż jęczmienna i pszenna), nie zawiera glutenu. Z powyższych zalet wynika, że kasza jaglana szczególnie nadaje się dla małych dzieci, oraz osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej. Jak widać samo zdrowie :)

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Kaszę jaglaną najczęściej gotuje się w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem – podobno zyskuje wtedy delikatny smak. Ugotowana na sypko, jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs. Dobrze smakuje na słodko z owocami, nadaje się też do zapiekanek, zagęszczania zup i potrawek, robi się z niej kleiki. Grubo zmieloną dodaje się do ciasta na płaskie chlebki.

Na stronie www.kaszajaglana.blogspot.com można znaleźć wiele przydatnych informacji nt. samej kaszy jaglanej, jej właściwości i wpływu na nasze zdrowie. Na koniec przepisy do samodzielnego wykorzystania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz