poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Kasza, która … stawia na nogi

                Zgodnie z piramidą żywienia podstawą naszej codziennej diety powinny być produkty zbożowe. O kaszach można by długo pisać. Wszyscy je znamy, ale bardzo często pomimo ich walorów zdrowotnych i smakowych nie są one docenione.

               Najbardziej nie doceniana jest kasza jaglana, która na naszych stołach gości bardzo rzadko. Tymczasem mało kto wie, że jest to jedna z najzdrowszych kasz. Kasza jaglana znana jest od tysięcy lat. Podobno już starogreccy bogowie znali jej wartość, dlatego właśnie z kaszy jaglanej słodzonej miodem przyrządzali swą boską ambrozję. Kasza ta była jednym z podstawowych produktów w domach naszych przodków. W XIX wieku była też podstawowym składnikiem codziennego obiadu. 
            
              Kasza jaglana ma mnóstwo zalet, jest lekkostrawna i odżywcza (100g - 348kcal). W jej ziarnach znajduje się rzadko występująca w produktach spożywczych krzemionka, która korzystnie wpływa na stawy oraz zapewnia zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów. Krzem doskonale wpływa też na przemianę materii i ułatwia odchudzanie, pełni też ważną funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na krzem to ok. 20-30 mg. Pomimo stosunkowo niewielkiej ilości i tak większość osób cierpi na niedobór tego pierwiastka. Przyczyną jest zazwyczaj tradycyjna, wysokobiałkowa dieta, składająca się głównie z mięsa i jego przetworów, w których krzem prawie nie występuje. Oprócz wartościowego krzemu kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B: ryboflawinę, tiaminę, kwas pantotenowy, a także witaminę E oraz substancje mineralne: magnez, potas, fosfor, wapń i żelazo. W kaszy jaglanej jest też więcej soli mineralnych niż w pszenicy, jęczmieniu i życie. Jaglanka zawiera także sporo białka i złożonych węglowodanów, które uwalniając się powoli do krwi podczas trawienia, zapewniają organizmowi stały dopływ energii. Kasza jaglana zawiera też lecytynę, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi.

               Ciekawostką jest to, że kasza jaglana usuwa z organizmu toksyny i różnego rodzaju śluzy wydzielane podczas kataru, kaszlu czy przy chorobach płuc lub oskrzeli. Kasza jaglana to naturalna kuracja, która stawia na nogi - trzeba tylko jeść ją podczas infekcji codziennie przez 6-7 dni. Kasza ta nie zawiera glutenu, jest więc doskonałym daniem dla alergików, małych dzieci oraz wszystkich cierpiących na schorzenia układu pokarmowego. Niepozorne żółtawe kuleczki jagły mają więc moc uzdrawiania i zapobiegania wielu chorobom. Kasza jaglana zalecana jest dla zdrowia i urody, w różnego rodzaju dietach - oczyszczającej organizm z toksyn, antyprzeziębieniowej, antydepresyjnej, antyłuszczycowej, antynowotworowej i wspomagającej leczenie raka. Dietetycy ze względu na prozdrowotne właściwości kaszy jaglanej chętnie ją zalecają w codziennej diecie.

             Kaszę jaglaną można jeść na słodko np. gotowaną na mleku z jabłkami i cynamonem lub bakaliami. Można ją też podawać na słono - na obiad zamiast ziemniaków lub ryżu. Może być też dodatkiem do zup i farszu na gołąbki czy kotlety. Na rynku dostępne są kasze jaglane wielu firm, ale na uwagę zasługuje kasza jaglana firmy Konpack. Jest to kasza jaglana Fit`s do której dodano suszone warzywa (marchew, papryka, pomidor, pasternak, por, pietruszka, cebula, seler, natka pietruszki). Wraz z kaszą zamknięte zostały one w wygodnych woreczkach, które wystarczy gotować zaledwie przez 15 minut. Kasza jaglana z warzywami to doskonały pomysł na szybki, smaczny, pożywny i przede wszystkim zdrowy posiłek dla całej rodziny.

Danie na dziś: Udka kurczaka faszerowane kaszą jaglaną z warzywami
Składniki: 1 torebka kaszy jaglanej z warzywami Fit's, 4 udka kurczaka, 100 g wątróbki drobiowej, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną z warzywami ugotować według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu. Udka kurczaka oczyścić i usunąć kości. Wątróbkę drobno pokroić i podsmażyć. Wszystko odpowiednio przyprawić i wymieszać. Wypełnić udka farszem i wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Piec około 50 minut.

źródło: www.artelis.pl

niedziela, 1 kwietnia 2012

Kasza jaglana - wartości odżywcze

Kasza jaglana (powstająca z ziaren prosa),  królowa kasz jest niestety niezbyt popularna na polskich stołach. Najzdrowsza z kasz, dostarcza nam niezbędnych witamin oraz składników odżywczych – szczególnie tych z grupy B oraz witaminę E. 

Kasza jaglana jest także bogata w fosfor, magnez, wapń, żelazo i potas. 
Zawiera znaczące ilości błonnika, pozbawiona jest natomiast glutenu.  Jeżeli jest się już świadomym jest właściwości, warto spożywać ją regularnie w okresie zimowym, gdyż wzmacnia organizm oraz podnosi jego odporność. 
Te właściwości kaszy jaglanej powodują, że jest polecana osobom walczącym z chorobami nowotworowymi.

Kolejną niewątpliwą i niezwykłą zaletą kaszy jaglanej jest zawartość krzemu, który wpływa na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Często spotykamy się z niedoborem tego pierwiastka w organizmie, gdyż praktycznie nie występuje on chociażby w mięsie, drobiu czy rybach. 
Krzem pozytywnie wpływa na stan włosów, paznokci i skóry oraz na elastyczność naczyń krwionośnych i żył (chroni je przed otłuszczeniem).  , Dodatkowo wpływa  na proces mineralizacji kości i zapobiega ich odwapnieniu. 

Porcja 100 gram kaszy jaglanej dostarcza nam:

Wartość energetyczna:342,00 kcal
Białko:10,50 g
Węglowodany:68,40 g
Tłuszcz:2,90 g

 Porcja 100 gram ugotowanej kaszy jaglanej dostarcza nam:

Wartość energetyczna:99,00 kcal
Białko:3,00 g
Węglowodany:20,50 g
Tłuszcz:0,80 g

Przepis: Antycukrzycowy chleb typu KR-IRL

 źródło: www.artelis.pl

 Kasza jaglana w postaci mini-chlebków KR-IRL.

MÓZG  CZŁOWIEKA  ODŻYWIA  SIĘ  GLUKOZĄ.  WOBEC  TEGO  NALEŻY  WIEDZIEĆ: Iż najlepszym dla mózgu paliwem jest; CHLEB typu KR-IRL, z ilością 80% tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu. 

1.TEMAT. 
CHLEB.  Przepis WZORCOWY wypieku  CHLEBA  typu KR-IRL (mini chlebki).
Kaszę jaglaną 400g. oraz ryż biały lub brązowy, również 400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.
PRZYPRAWY: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE  KASZA  I  RYŻ  (MASA  RAZEM  800  GRAM),  wchłaniają wtedy:  
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra przegotowanej wody.  

DUŻĄ  ŁYŻKĄ  STOŁOWĄ  NABIERAMY  ZMIESZANĄ  MASĘ  TJ.  KASZĘ  Z  RYŻEM  WRAZ  Z  OTRĘBAMI: Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
ISTOTNE: Unikamy wszelkich dodatków np. miód, rodzynki.

Chlebki te są postrzegane jako prawdziwy ewenement.

CHLEB typu KR-IRL,  STANOWI  AKTUALNIE  O  SILNYM  UKŁADZIE  IMMUNOLOGICZNYM: Organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii eliminującej głód dlatego; iż glukozanaturalna w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru we krwi, na ok. 4-5 godzin !! tzw. niskie węglowodany, tj. do 26% wzrostu. Złe to, wysokie węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO  !!
  
WAŻNE:
GLUKOZA  naturalna; to ryż, wszystkie kasze, owoce, warzywa. Logika myślenia, postęp, spokój. Również produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU  ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. 
GLUKOZA  nienaturalna; to mąka, cukier. Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość.

TAKA  KOMPOZYCJA  SKŁADNIKÓW,  RÓWNIEŻ  KOLEJNOŚĆ  PRZYGOTOWANIA: Tj. gotowanie, a następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadowalający poprawia wszelkie parametry zdrowotne organizmu człowieka; a w szczególności wydolność seksualną organizmu. Wystarczy porównać: Chiny 1,2 mld ludzi, Indie 900 mln oraz wszystkie Ludy Dalekiego Wschodu; jak pracują i jak skutecznie się rozmnażają, to wszyscy wiemy. Skąd czerpią energię, to oczywiste, że z ryżu i kasz, a jaki czynią przy tym postęp cywilizacyjny, to tylko Im  pogratulować.

PLUSY: CHLEB typu KR-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu o 26% wzrostu, tzw. NISKIE węglowodany. Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć.

MINUSY: Aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.
TO  ODŻYWIANIE  NIE  JEST  DROGIE,  ALE  WRĘCZ  WYJĄTKOWO  TANIE: Koszt 1 szt. mini chlebka to 15-20 groszy, czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł. Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że  CHLEB typu KR-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz. eliminując głód,  gwarantuje przy tym odżywienie  biologicznie wzorcowe!

PORÓWNANIE: Chleb upieczony z MĄKI np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze stymuluje nadwagę i cukrzycę typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane. Poziom cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%, po czystej glukozie 74%. Są to tzw. WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu, niezdrowe dla człowieka.  
KONKLUZJA finalna: Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

REFLEKSJA: Każdy pacjent po operacji dostaje jako pierwszy posiłek tzw. kleik z ryżu białego oczyszczonego i wody. Biały ryż to ryż pozbawiony łupiny, czyli dalej po tzw. oczyszczeniu produkt najwyższej wartości odżywczej, podobnie jak jabłko obrane z łupiny też jest wartościowym owocem pozbawionym jedynie skórki.
P. S. Japończyk, kiedy podaje przepis na sushi czyt. suszi, to mówi o rybach, warzywach i innych dodatkach. O ryżu właściwie mówi bardzo rzadko, a przecież wiadomo, że ryż stanowi 50-70% gotowego dania. Rzadko mówi o ryżu, bo dla Niego ryż w potrawie, to oczywistość.

CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% ENERGII, antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej;  *** Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon:  12 359 70 15, telefon/fax:  12 358 77 30,  Info: INSTYTUT  IRL  KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00 

PRZEPIS  JEST  OCZYWIŚCIE  DO  WOLNEGO  WYKORZYSTANIA: Proszę tylko zauważyć, że treści w tym przepisie stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

DLA  NAS  TJ.  IRL  KRAKÓW,  OKREŚLENIE  CYWILIZACJA  WIĄŻE  SIĘ  Z  PODAWANIEM  LUDZIOM  WIEDZY,  PRAWDZIWEJ  I  JASNEJ: Oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych. 
MOTTO: Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy TU i TERAZ. Autorem przedstawionego przepisu jest; 
Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU  IRL  KRAKÓW.

Zdrowie w zasięgu myśli

http://tnij.org/pobierz-fragment

      "Zdrowie w zasięgu myśli." 

Aby uzupełnić znalezione na tej stronie informacje dotyczące zdrowia, właściwości i zastosowań kaszy jaglanej, odsyłamy do bardzo interesującej lektury. Pozycja niezbędna dla każdego dbającego o swoje zdrowie.


Autorzy napisali już kilka książek na temat żywienia, głodówek zdrowotnych, sokoterapii, które naszym zdaniem mogą poprawić stan naszego zdrowia. Jest to kolejna publikacja na temat utrzymania zdrowia w sposób naturalny. Ale zmienia trochę temat. Po kilku latach autorzy doszli do wniosku, że najważniejsze jest nie dostarczenie informacji na temat zdrowego trybu życia, lecz – w jaki sposób zastosować wszystkie te porady w naszym realnym życiu.

Korzystają z opinii pacjentów i czytelników. Większość z nich kupuje książki, czyta je, ale ma problem z realizacją najprostszych porad w nich zawartych. Mają różnego rodzaju obawy i lęki związane z realizacją programów zdrowotnych.

Dlaczego tak się dzieje?

  • Dlaczego wracamy po kilku próbach do starego jadłospisu?
  • Dlaczego nawet dzienna głodówka zdrowotna na wodzie destylowanej jest olbrzymim wyzwaniem?
  • Dlaczego nie możemy zrezygnować z produktów, które nam na pewno szkodzą? Dlaczego nie możemy zrezygnować z mleka, kawy, palenia, alkoholu, tradycyjnych kanapek, złego łączenia produktów?

Jesteśmy źle zaprogramowani

Ostatnio stało się bardzo modne pisanie na temat tzw. programowania neurolingwistycznego (NLP), które jest niczym innym, jak sposobem dotarcia do naszej podświadomości.

Właściwie to nasza podświadomość odpowiada za nasze codzienne biologiczne czynności: stan psychiczny, stan fizyczny, jedzenie, ruch, orientację w przestrzeni itp... Jeżeli w ciągu naszego życia coś jest źle zaprogramowane – mamy problemy.

Dlatego nasza kolejna publikacja jest próbą podpowiedzi, w jaki sposób działa mechanizm podświadomości, w jaki sposób łączy się ze świadomością, czyli realiami otaczającego nas świata.

Pokażemy również sposoby wpływu na podświadomość przy pomocy metody NLP.

Lecz podstawowym celem tej publikacji jest nauczenie się, jak wspomóc siebie przy wprowadzaniu dobrych zmian w naszym życiu, żeby choroba ustąpiła.

Sergey Karpov i Wiera Chmielewska

POBIERZ TUTAJ KSIĄŻKĘ

Spis treści:

    • WSTĘP
    • Czym jest choroba z poziomu podświadomości?
    • Jak powstaje podświadomość?
    • O świadomości i podświadomości
    • Za co odpowiada podświadomość?
    • Funkcje obronne
    • Czym są lęki, strach, normalność, zadowolenie i radość?
    • Podświadomość i stres
    • Chęć do życia
    • Programowanie podświadomości (NLP)
    • Nastroje
    • Septanperiodyka
    • Sposób budowania nastrojów
    • Podstawy wprowadzania informacji do podświadomości
    • Nastroje zdrowotne
    • Na zawsze odrzucam chorobę
    • Na zdrowy tryb życia
    • Odbudowa mocnego układu nerwowego
    • Uzdrowienie serca
    • Na odchudzanie się
    • Na uzdrowienie żołądka
    • Przy cukrzycy
    • Na uzdrowienie wątroby
    • Na uzdrowienie nerek
    • Głodówka lecznicza
    • Uzdrowienie układu oddechowego
    • Od impotencji
    • Ja na zawsze odrzucam niedobre produkty
    • Na szybkie odmłodzenie organizmu
    • Nastrój
    • Przeciwko paleniu
    • SPIS LITERATURY