niedziela, 1 kwietnia 2012

Kasza jaglana - wartości odżywcze

Kasza jaglana (powstająca z ziaren prosa),  królowa kasz jest niestety niezbyt popularna na polskich stołach. Najzdrowsza z kasz, dostarcza nam niezbędnych witamin oraz składników odżywczych – szczególnie tych z grupy B oraz witaminę E. 

Kasza jaglana jest także bogata w fosfor, magnez, wapń, żelazo i potas. 
Zawiera znaczące ilości błonnika, pozbawiona jest natomiast glutenu.  Jeżeli jest się już świadomym jest właściwości, warto spożywać ją regularnie w okresie zimowym, gdyż wzmacnia organizm oraz podnosi jego odporność. 
Te właściwości kaszy jaglanej powodują, że jest polecana osobom walczącym z chorobami nowotworowymi.

Kolejną niewątpliwą i niezwykłą zaletą kaszy jaglanej jest zawartość krzemu, który wpływa na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Często spotykamy się z niedoborem tego pierwiastka w organizmie, gdyż praktycznie nie występuje on chociażby w mięsie, drobiu czy rybach. 
Krzem pozytywnie wpływa na stan włosów, paznokci i skóry oraz na elastyczność naczyń krwionośnych i żył (chroni je przed otłuszczeniem).  , Dodatkowo wpływa  na proces mineralizacji kości i zapobiega ich odwapnieniu. 

Porcja 100 gram kaszy jaglanej dostarcza nam:

Wartość energetyczna:342,00 kcal
Białko:10,50 g
Węglowodany:68,40 g
Tłuszcz:2,90 g

 Porcja 100 gram ugotowanej kaszy jaglanej dostarcza nam:

Wartość energetyczna:99,00 kcal
Białko:3,00 g
Węglowodany:20,50 g
Tłuszcz:0,80 g

1 komentarz:

  1. Kasza jest bardzo ważnym elementem, diety nie wiem czemu tak rzadko gości na polskich stołach, oto moja propozycja upowszechniania jej CIASTO JAGLANE http://www.udietetykow.pl/ciasto-od-dietetyka/

    OdpowiedzUsuń