Kasza jaglana (powstająca z ziaren prosa), królowa kasz jest niestety niezbyt popularna na polskich stołach. Najzdrowsza z kasz, dostarcza nam niezbędnych witamin oraz składników odżywczych – szczególnie tych z grupy B oraz witaminę E.
Zawiera znaczące ilości błonnika, pozbawiona jest natomiast glutenu. Jeżeli jest się już świadomym jest właściwości, warto spożywać ją regularnie w okresie zimowym, gdyż wzmacnia organizm oraz podnosi jego odporność.
Te właściwości kaszy jaglanej powodują, że jest polecana osobom walczącym z chorobami nowotworowymi.
Kolejną niewątpliwą i niezwykłą zaletą kaszy jaglanej jest zawartość krzemu, który wpływa na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Często spotykamy się z niedoborem tego pierwiastka w organizmie, gdyż praktycznie nie występuje on chociażby w mięsie, drobiu czy rybach.
Krzem pozytywnie wpływa na stan włosów, paznokci i skóry oraz na elastyczność naczyń krwionośnych i żył (chroni je przed otłuszczeniem). , Dodatkowo wpływa na proces mineralizacji kości i zapobiega ich odwapnieniu.
Porcja 100 gram kaszy jaglanej dostarcza nam:
Wartość energetyczna: | 342,00 kcal |
Białko: | 10,50 g |
Węglowodany: | 68,40 g |
Tłuszcz: | 2,90 g |
Porcja 100 gram ugotowanej kaszy jaglanej dostarcza nam:
Wartość energetyczna: | 99,00 kcal |
Białko: | 3,00 g |
Węglowodany: | 20,50 g |
Tłuszcz: | 0,80 g |
Kasza jest bardzo ważnym elementem, diety nie wiem czemu tak rzadko gości na polskich stołach, oto moja propozycja upowszechniania jej CIASTO JAGLANE http://www.udietetykow.pl/ciasto-od-dietetyka/
OdpowiedzUsuń